Røyking er en av de eldste formene for bevaring av mat. Det dateres sannsynligvis så langt tilbake som den paleolittiske perioden da våre tidlige forfedre innså at røyk fra brannene deres gjorde at kjøttet varer lenger.

 

I dag har røyking utviklet seg til noe som er delvis kunst og delvis vitenskap. Entusiaster bruker ofte et hjemmerøykeri for å gi smak, for eksempel ved å eksperimentere med forskjellige kombinasjoner av treverk, saltlake og temperaturer.

 

Røyking er rett og slett en teknikk for å konservere matvarer, vanligvis kjøtt eller fisk, men også ost, ved å utsette dem for å røyke i lange perioder ved lave temperaturer.

 

Røyking kan ta flere dager ved temperaturer rundt 30 til 100 grader C. Aromatiske treslag, ulike typer vin eller urter kan brukes til å gi forskjellige røktsmaker.

 

Kjemikaliene som finnes i røyken, hjelper til med å bevare maten. Røyking av mat gjøres vanligvis kommersielt, men med riktig utstyr kan dette fint gjøres hjemme også, og ofte da med et bedre resultat.

Så, hvorfor røyke mat?

 

Det er en god grunn til at folk bruker fritiden på å røyke mat. Røykeprosessen gir deg disse fordelene.

 

1. Smaken

 

Kjennere vet hvor god visse matvarer kan smake når de tilføres røyksmak. Ekte mestere i røyking vet til og med hvordan de skal kombinere ulike treslag med forskjellig mat. For eksempel kan de velge epletre som har en lett og fruktig smak for å komplimentere smaken av kylling.

 

2. Mørheten

 

En av de store fordelene med å røyke kjøtt er at det gjør det mye mer mørt. Faktisk er det slik røyking opprinnelig ble brukt: Det tillot folk å spise kjøtt som ellers hadde vært for seigt.

 

Årsaken til at røyking mørner kjøtt har å gjøre med kollagen. Kollagen er en type protein som oftest finnes i bindevev. Det er normalt veldig seigt. Når det blir utsatt for høy varme, begynner kollagenet å tørke ut og herde raskt.

 

For å myke opp kollagen, må du bearbeide det ved veldig lave temperaturer over lang tid. Dette vil gjøre at det løses opp i kjøttet, så det blir veldig saftig og mykt.

 

 

3. Mindre fett

 

Røykeprosessen er en fettfri form for matlaging som krever mindre fett i sauser og under tilberedning. Faktisk også reduseres fett som finnes i maten, ettersom mye av det drypper ut mens det blir røkt.

 

Hvordan komme i gang med hjemmerøyking av mat?

 

For å røyke mat hjemme trenger du først og fremst et røykeri. Dette kan du lage selv om du ønsker, da det fins mange måter å gjøre det på.

 

Noen gjør det enkelt og bruker f.eks. et gammelt kjøleskap til skap, og en vedovn med et langt tykt rør til å lede røyken fra ovnen opp i skapet, som plasseres høyere i terrenget. Denne måten krever dog at man har litt uteareal å ta av.

 

En annen måte er å bruke vårt Normann røykeri som er et røykeskap lagd av treverk. Det kommer komplett med elektrisk røykutvikler og monteringsanvisning. Det er kjapt og enkelt å montere.

 

Til røykemner kan du for eksempel bruke våre røykeklosser i Bøk, Older, Epletre eller Ask. Du legger rett og slett en kloss på røykutvikleren som ligger i bunnen av røykeriet, og slår på strømmen. Så er du snart er i gang med å røyke din favorittmat.