Råtnetråd

Råtnetråd

Pris fra 25,00 NOK

Klarna

Basert på 1 Vurdering


Råtnetråd - Bomull

Når teiner og annet fiskeredskap går tapt i havet, fortsetter de ofte å fiske uten avbrudd. Dette kan være spesielt problematisk når det gjelder holdbare metallteiner og syntetiske not- og tau-produkter, da de praktisk talt er evigvarende. Dette fenomenet, kjent som "spøkelsesfiske", utgjør en betydelig trussel mot miljøet og marine økosystemer.

For å takle denne utfordringen er det nå pålagt at alle teiner skal være utstyrt med råtnetråd. Kravene varierer avhengig av om du er en hobbyfisker eller en yrkesfisker. Hobbyfiskere må bruke råtnetråd med en maksimal tykkelse på 3 mm, yrkesfiskere på 4 mm, og fra 1. januar 2024, skal råtnetråden for snøkrabbefangst være 5 mm.

Dersom du allerede har teiner som er utstyrt med råtnetråd, er det viktig å bytte ut denne tråden etter noen uker for å sikre at fangsten blir skånet.

Men hvordan fungerer egentlig råtnetråd?

Råtnetråd er laget av bomull, som gradvis løses opp når den kommer i kontakt med vann. For å implementere råtnetråd i teinene, lager du et hull som er 20 - 40 cm stort og syr deretter sammen åpningen med bomullstråd. Etter en stund vil bomullstråden begynne å råtne og lage en åpning som tillater fisk og skalldyr å unnslippe. Det er viktig å regelmessig inspisere råtnetråden for å sikre at redskapene fungerer som de skal når du bruker dem.

Normalt vil råtnetråden som er nedsenket i sjøen oppløses fullstendig etter 6 - 7 uker. Imidlertid kan råtnetråden vare lenger hvis redskapene brukes aktivt, siden forråtnelsesprosessen stopper når tråden får tørke.

Sjekk nettsidene til Fiskeridirektoratet for oppdaterte regelverk og bestemmelser knyttet til dette temaet. Det er viktig å holde seg oppdatert for å bidra til å bevare havmiljøet og opprettholde en bærekraftig fiskepraksis.

OBS! 5mm råtnetråd er kun tillatt på snøkrabbeteiner etter 01.01.2024!

Lurer du på nedbrytningstiden på råtnetråd?

Les rapporten fra Fiskeridirektoratet på deres forsøk med råtnetråd (Pdf)

 

Råtnetråd lagerføres i følgende varianter:

3mm - 10 meter

3mm - 166 meter (500 gram)

4mm - 100 meter (500 gram)

5mm - 100 meter (til snøkrabbe)

 

Fiskeridirektoratet har en monteringsbeskrivelse for råtnetråd (Pdf)

Andre kunder har også kjøpt